26 Aralık 2014 Cuma

Kişisel Gelişim Dolandırıcılıktır

                Etrafımdaki bütün insanlar ağırlık kaldırıyor, koşuyor, kitap okuyor, film izliyor, müzik dinliyor, işleriyle ilgili araştırmalar yapıyor. Dışarıdan bakıldığında bunlar güzel şeylermiş gibi görünebilir. Hatta güzeldir de belki. Ama bu işleri neden yaptıklarını biliyor musunuz? Bu yazı benden "kişisel gelişim" meraklılarına gelsin.

                "Bugün yeni bir kitap aldım, bunu iki gün içinde bitirmem lazım.", "Yeni bir rock grubu keşfettim, tüm albümlerini  dinleyip, tüm şarkılarının isimlerini ezberlemem lazım.", "Abi şu yönetmeni duydun mu? Adam resmen efsane. Tüm filmlerini izlemem lazım.", "Lanet olsun yine projeler var, bunları sabaha kadar halletmem lazım." Hepimiz arada sırada bu cümlelerin türevlerini kuruyoruz bazı ortamlarda konuşurken veya kendi kendimize düşünürken. Önemli olan bu cümleleri ne kadar az kurduğumuz değil. Önemli olan bu cümleleri neden kurduğumuz.

                İnsanlar kişisel gelişimin gücünü keşfetti ve her şey sahteleşmeye başladı. Toplumda bir insan konuşulan bir konu hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursa, o kadar konuşma hakkı kazanıyor. O kadar bilgiyi de boşuna öğrenmiyor ya zaten, lügatında ne varsa hepsini ortaya döküyor bir anda. Bu insanın öğrenme sebebini de artık görebiliyorsunuz rahatlıkla: Hırs. Her zaman daha iyi olmak. Her zaman konuşacak bir şeyler bulmak. Her zaman daha iri bir vücuda sahip olmak. Her zaman daha düzgün kalçalara ve en az kalçaları kadar geniş bir müzik kültürüne sahip olmak. Bu şeyleri "daha iyi olmak" için öğreniyorsanız lütfen gidip kendi kendinizi dışlayın. Daha iyi olabilmek için yapılan her şey dolandırıcılıktır benim gözümde.

                Okuyor. Sürekli okuyor. Bir şeyler daha öğrenebilmek için, hakkında konuşabileceği bir şeylere daha sahip olabilmek için sürekli okuyor. Siktirip gitsin o her kimse. Çünkü sizden bir bok olmaz. Çünkü siz sahtesiniz. Çünkü siz, gelişmeye çalışmakta olan toplumun arkasından koşan, kel götlü birer maymunsunuz. O maymunla aranızdaki en büyük farkınız; gelişme hırsınız. "Ne kadar gelişmişsen o kadar ezersin." düşüncesini, o ufacık beyninizin her köşesine yerleştirmişsiniz. Yanıldığınızın farkına varmayacaksınız ölseniz bile. Bu konu benim canımı sıkıyor.

                Karnımın içinde bir şeyler var da, size teker teker kafa atmak istiyor sanki. Dışarıda kocaman bir hayat var yaşanacak; ama siz kendinizi her şeye kapatıp "kişisel gelişiminiz" üzerine yoğunlaşıyorsunuz. Kusura bakmayın da -veya bakın, sikimde değil-; sizin kişiliğiniz mi var? Hayatınıza soktuğunuz tek kural "daha iyi olmak" ve bunu başarabilmek için her şeyi yapıyorsunuz. Sırf IMDB En İyi 250 Film Listesi'nde diye, sevmediğiniz filmleri izliyorsunuz. Üç notayla çalınan sikik sokuk şarkılar dinliyorsunuz 65.000.000 izleyen sayısına ulaşmış diye. Ali'nin karın kaslarını gördün mü? Ben de six-pack yapacağım, yedi kilo protein tozu aldım bugün. Protein tozu iyi kanka, sikini de 2-3 santim uzatıyormuş düzenli kullanımda. O zaman sen düzenli kullan, neredeyse iki katına çıkacakmış bak.

                Sizler birer dolandırıcısınız! Sizler alçaksınız! Siz, kişiliği siktir edip gelişime odaklanacak kadar sik kafalısınız! Siz, çok daha enteresan küfürler hak ediyorsunuz aslında ama; onları da çalacağınızı bildiğim için içimden sövüyorum size.

                Gitmeden önce bir iki not vereyim sizlere, isteyen uygular, istemeyen uygulamaz. Umrumda değil. Bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız o konuyu etrafta hava atmak için değil, kendi beyninizi tatmin etmek için değil, o konuyu merak ettiğiniz için araştırın. Merak lan, merak! Bizi taşlı sopalı çıplak adamlardan bu halimize getiren en büyük şey; merak. Herif elektriği kendimi geliştireyim diye mi buldu sizce? Tesla kendini geliştirmek için mi çıktı yola da ortalığın amına koydu? Graham Bell, komşusuna hava atmak için mi telefonu buldu? Merak eden adam gelişip bir şeyler başarır, hırs yapan değil.

                Gelişimi mecburiyet haline getirenler hayatı çözmek için uğraştıklarını söyleyip, aslında hayattan bir sikim anlamayan birer burnu havada orospu çocuğu haline geliyorlar. Önemli olan dört şey var: Samimiyet, dürüstlük, "kişilik" ve merak. Gerisi kişisel gelişimcilerin götüne girsin.


Yaza Mazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder